Zomerkleding opbergen: zo doe je dat efficiƫnt

Geplaatst op 25/11/2020 in Seizoensopslag, Opruimen

Zomerkleding opbergen

Waar laat je alle zomerse jurkjes, sandalen en zwemspullen nu de dagen korter worden en de nachten kouder? Tenzij je naar een warm oord gaat, heb je er weinig aan. Daarom: opbergen die zomerkleding. Kubox geeft je tips & trucs hoe je dit efficiënt en duurzaam doet.

Zoals bij alles wat je opruimt omdat er een nieuw seizoen aanbreekt, hanteer je ook bij zomerkleding opbergen dezelfde methode: je checkt wat je hebt, je doet weg wat je niet nodig hebt, je maakt schoon wat je houdt en bergt op wat je dit seizoen niet nodig hebt. Dat geldt ook voor het winterklaar maken van je tuin, kampeerspullen opbergen en het stallen van je motor in de winter. Deze aanvullende tips gaan je hierbij helpen.

Tip 1. Zoek de juiste opbergruimte voor zomerkleding

Of je kleding er in het volgend seizoen nog goed uitziet, hangt helemaal af van waar jij je zomerkleding opbergt. De beste plek om kleding voor langere tijd te bewaren is een droge, stofvrije en donkere plek. Vochtvrij is nodig om schimmel te voorkomen en een donkere ruimte zorgt ervoor dat textiel niet verkleurt door licht.

Een extra kledingkast op zolder of een vochtvrije kelder kunnen werken. Net als de bovenste plank in je kledingkast – diegene waar je toch niet bij kan - of de ruimte onder je bed of onder de trap.

Externe mogelijkheden voor kledingopslag

Heb je geen ruimte in huis om kleding op te bergen of vertrouw je de spinnen op zolder niet? Dan zijn er diverse externe opslagmogelijkheden voor zomerkleding.

De schuur is een minder goede optie, omdat ongedierte jouw espadrilles, strohoed en cocktailjurkjes in deze ruimte ook weet te vinden. Ook is een schuur vaak aan de vochtige kant, waardoor er sneller schimmel in je kleding groeit.

Bestel daarom een opslagbox aan huis. Hiermee krijg je een Kubox bij je thuis, jij stopt er al je seizoensspullen in. Wanneer jij dit weer wilt hebben, bezorgt Kubox de box weer thuis. Kubox selfstorage is een ideale oplossing als je regelmatig bij je spullen wilt, bijvoorbeeld om toch nog die ene iets te dikke wintertrui uit de opslag te halen, wanneer het écht koud wordt.

Kleding opruimen

Tip 2. Was seizoenskleding en haal alle zakken leeg

Vochtigheid is een fijne voedingsbodem voor motten. Daarbij is een zes maanden oude vlek moeilijk te verwijderen. Was de kleding daarom niet alleen goed schoon maar laat het goed drogen. Munten, haarklipjes, lippenbalsem, oude zakdoeken of pennen in zakken kunnen afdrukken en verkleuringen veroorzaken. Haal de zakken daarom ook leeg.

Zomer- en winterkleding die je beter niet kan wassen

Hoewel het gunstig is om alles te wassen voordat je gaat opruimen, moet je dat juist niet doen met:

  • ski-jacks en skikleding
  • dikke winterjassen
  • waterdichte jassen
  • motorkleding
  • wetsuits

Als je deze te vaak wast, zijn ze niet langer waterafstotend of droogt het materiaal uit. Het is beter om het met lauw water af te spoelen of alleen maar te laten luchten, om het daarna veilig op te bergen.

Tip 3. Berg zomerkleding op in ademende dozen of zakken

Verhuismateriaal is ideaal om je kleding in op te bergen. Kartonnen of papieren dozen laten lucht door, zodat opgeborgen kleding kan blijven ademen. Daarbij kun je op de dozen schrijven wat er in zit. Zo is je zomerkleding overzichtelijk opgeborgen. Plastic zakken en dozen zijn daarentegen minder ideaal, omdat zij de luchttoevoer afsluiten. Ben je meer van de duurzame verpakkingen? Vouw dan je kleding in oude kranten.

Plastic vacuüm-opbergzakken kunnen wel weer heel praktisch zijn. Doordat je met de stofzuiger alle lucht verwijdert, houd je alleen de stofdikte over. Zo kun je in verhouding veel meer zomerkleding opbergen. Omdat er nauwelijks lucht in de zak zit, beschermt het je kleding tegelijkertijd tegen onaangename geuren, stof en ongedierte. Een vaccuümzak is minder geschikt voor kwetsbare zomerkleding, zoals linnen, omdat de stof gaat kreuken en de kreukels vervolgens moeilijk te verwijderen zijn met de strijkijzer.

Wat doe je met hangende kwetsbare kleding? Zomerkleding zoals een linnen pak of jurk berg je het beste op in een kledingdoos met roede. Doordat het hangt aan kledinghangers voorkom je vouwafdrukken. Hang gebreide kledingstukken nooit op om te voorkomen dat het uitrekt.

Zomerkleding opruimen

Tip 4. Houd ongedierte op afstand

Geurzakjes met lavendel en cederhout houden motten op afstand, maar je kunt ook mottenpapier, bijvoorbeeld van Roxasect gebruiken. Als je je kleding op zolder of in de kelder opbergt, is het handig om te checken of er muizen aanwezig zijn. Voor je het weet, tref je volgend jaar een hele muizenfamilie in je badlakens aan. Niet erg fijn.

Tip 5. Voorkom chaos

Je kast heeft nu voldoende ruimte voor een nieuwe lading seizoenskleding. Hoe voorkom je opnieuw chaos? Er zijn diverse systemen en methodes die je kunnen helpen zodat jij altijd voldoende kleding in je kast hebt én deze overzichtelijk blijft.  Alle drie de methodes hieronder vragen discipline en geduld, maar als het je lukt, mag het resultaat er zijn.

Inpakken kleren

Zomerkleding opbergen: capsule wardrobe

Officieel bestaat een ‘capsule wardrobe’ uit 37 items per seizoen. Sommigen hanteren zelfs 33 items. Hier horen broeken, rokken, jurken, shirts, truien, jassen, vesten en schoenen bij. Alle kledingstukken moeten met elkaar matchen. Vaak kun je met de items wel tachtig outfits samenstellen. Ondergoed, sportkleding, pyjama’s en andere accessoires tellen niet mee. Voordat een seizoen begint, stel je je kledingkast samen en draag je de diverse combinaties. Pas als er één item weg gaat, mag je een nieuw item aanschaffen of ontvangen.

Zomerkleding opbergen: Konmari-methode

De kern van de Konmari-methode is dat je alleen kleding houdt waar je blij van wordt. Soms kan het zijn, omdat een item lekker zit en soms omdat je het prachtig vindt staan. Het opruimproces volgens Konmari begint met verzamelen: verzamel alle kleding uit je hele huis; ook de handschoenen op de kapstok en de schoenen onder je bureau. Vervolgens bekijk je ieder kledingstuk en vraag je jezelf af of je er blij van wordt. Zo krijg je een ja-, nee- en misschien-stapel. Ja houd je, nee doe je weg en bij misschien sta je opnieuw stil.

Zomerkleding opbergen: drie dozen-methode

Je opruimproject via de drie dozen-methode begint makkelijk en snel. Pak drie dozen, één doos is voor ‘weggeven’, één voor ‘bewaren’ en één voor ‘weggooien’. Verdeel vervolgens alle zomerjurkjes, t-shirts en andere kleding over de drie dozen.

Als je twijfelt of je iets wilt houden of aan iemand anders wil geven, kun je een vierde doos instellen: een doos die je maandelijks bekijkt of er niet alsnog iets naar de ‘weggeven’ of ‘weggooien’ doos moet. Deze methode vereist discipline, want het kan dat er veel eindigt in de doos ‘misschien’. 

Veel succes met opruimen. Geniet maar van die dikke, warme truien die je tevoorschijnt tovert uit de opslag. En onthoud: bij Kubox ligt je kleding het hele jaar door veilig en droog.